Jösses flickor- återkomsten!

"Kaxigt, uppseendeväckande och vackert"


Jag kan tänka mig att 'Jösses flickor' gjorde succé när den sattes upp för första gången år 1974. Kanske en riktigt skräll också eftersom dåtidens kvinnor fortfarande var i underläge i den mansdominerande världen och kring jämställdhetsfrågor. Och nog tror jag att den får samma respons nu som då.
Lite kaxigt men med en humoristisk underton fylls scenen med sång, dans och en hel del under-byxorna-humor. Något som publiken faktiskt tänder till på. Till och med de 70- åriga tanterna framför mig tycks njuta av en 'på spåret' liknande resa. Ingen verkar riktigt rygga tillbaka av repliker som 'Jösses fittor' och 'knulla'. Och kanske är det just det som skådespelarna vill påvisa- att vi måste få bort den tabu- och äckelhetsstämpel som just dessa sexrelaterade skällsord fått.

Historien som börjar 1924 följer en rad olika kvinnor med totalt skilda bakgrunder men som tillsammans står upp för kvinnors rättigheter och går emot männens förtryck. Genom demonstrationer, tidningsartiklar och flygblad vill de sprida budskap som:

'Befrielsen är nära'
OCH
'Vi törs, vi vill, vi kan'

Vad som däremot drar ner ett slutgiltigt betyg för Jösses flickor- återkomsten, är den långdragna och nästan påtvingade andra akten. Slutet blir mest en enda stor röra och all utströdd rekvisita tar bort effekten av den helhet som ska finnas. Men till och från taggar även publiken till och då känns det som att även vi sitter med och uttrycker de känslor som väller över oss.
Kvinnor kan!




Jösses flickor- återkomsten visas på Hipp, Malmö

Kommentarer

Varsågod och kommentera:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0