En otrolig hemresa!

Det sägs att saker och ting en dag ska gå den vägen som man önskar. Det berättas att det finns ett världsöde som gör allt för att lyckan ska bli din. Jag tror att jag fick ta del av ett sådant ögonblick i dag. Jag vet fortfarande inte vad det innebär, vart det kan leda eller vad som bör hända. Men jag har alla rättigheter att säga att:
- Nu lyser jag av ett lyriskt ljus.


Inledning:
Hemresan börjar allt annat än dåligt. Förutom att jag får åka förstaklass hela vägen hem möts jag, i tågets dörröppning, av Let's Dance vinnaren Martin Lidberg (mer känd som världsbrottare i trikå för mig). Redan i tonåren var han en förebild när jag själv var aktiv som brottare.
Nog tycker jag att Eslöv för en gång skull får byta titel från 'Sveriges tråkigaste stad' till något medelmåtta eller en helt okej håla. Speciellt nu när Martin landat.

Story:
Det är på tåget mellan Stockholm- Västerås som världsödet knackar på dörren, som ber mig flytta mig lite närmare och som ser min längtan. I samma vagn där jag sitter hör jag två herrar. Jag kan inte undgå att lyssna på samtalet som flödar fram genom stolssitsarna. Kanske kan det ha att göra med hur det svenska samhället är skapat, hur människan är uppfostrad eller hur man bör uppföra sig, men visst skäms jag lite över att nästan tjuvlyssna på deras samtal. Min nyfikenhet är större och mina öron vidgas ännu mer när jag hör den ena mannen säga:
- Jag är Music producer. Jag lanserar artister, gör musikvideor, turnerar men arbetar egentligen i USA.


Deras, för mig, mycket intressanta samtal fortsätter och de kommer in på trådar som '...i musikbranschen behöver man ha ett gott rykte...' '...man bör vara ödmjuk...' '...Ja visst känner jag Idol-juryn...' blablabla...


Efter en stund kommer en liten pojke insnubblandes och ser sig förvirrat omkring i vagnen.
- Är det här första klass?, frågar han. Jag blev utkastad från andra klass eftersom jag inte har platsbiljett.
Producern ber honom att slå sig ner och strax är även han involverad i de två männens samtal. De kollar på musikvideor, affisher, tar kort.
Under denna tid har jag vandrat fram och tillbaka i tågvagnen. Till toaletten, nynnat, visslat, småkikat över axeln. Nästan lite för ödmjuk för att de ska lägga märke till mig och min existens. När männens och pojkens samtal forsätter och de skrattar ljudligt kan jag inte heller undslippa lite skratt från  mina mungipor och vips så ser de upp och ber mig slå mig ner hos dem.

Ett steg fram...

Jag blir erbjuden vin, tackar nej men känner mig involverad i snacket. Ställer frågor (är otroligt stolt över mig själv), ber om tips och får respons. Jag försöker gång på gång inflika något som '...jag håller på att utbilda mig till musikartist...' och '...det som behövs i den här branschen är kontakter...'.


För att göra en längre historia kort:
Jag får mannens mejladress. 

Låter det som en dröm? Vi får väl se. För mig är det ett varmt ögonblick för långt tid framöver och mitt huvud svävar fortfarande på moln.


Det är i första klass allt händer!






 

"

Höstlov= ångest!

Många längtar och trånar efter att få åka hem. Efter två månaders borta- bra så känns det ändå inte som att jag har den minsta hemlängtan eller ens lusten att åka hem. Visst, ska det bli skönt att frossa i mat, ha långa sovmorgonar och få gosa med nära och kära men det känns som att den perioden av sång, dans, teater och träning ännu inte borde vara över. Jag har ju nyss börjat- så varför då pausa? Varför ge kroppen en chans att lugna ner sig, tyngas ner och sjunka genom en grop av seghet när den istället kan hållas smärt, frisk och kry- OCH framför allt up-tempo!  Nej, jag förstår överhuvudtaget inte varför loven ens ska finnas till. Hem kommer man ju förr eller senare hur som helst!

Jag har under min korta tid här insett att jag lämnat det trygga boet hemma i Västerås, lyft mina vingar, hoppat från trädgrenen och svävat upp mot skyn. Jag har blivit trygg i mig själv som fågel och hittat mitt nya hem för året framöver. Jag har skapat mig en plats där jag kan vila, trivas och känna mig stark. Jag kan prova mina gränser, smärtor, känslor och MIN FRIHET.

Trots detta styr jag nu kosan mot den förra boet, i alla fall för en vecka. Men jag kommer tillbaka.

Så lätt blir man inte av med mig!



Eslövs FHSK

Vad är lycka?

Lycka är...

...att klara en tvåvarvs piruett på jazzlektionerna.
Glädjen som fyller mig kan jämföras med ett litets barn förväntningar på julafton.

Det är LYCKA det!


Bilden tagen från www.kurser.se

Jösses flickor- återkomsten!

"Kaxigt, uppseendeväckande och vackert"


Jag kan tänka mig att 'Jösses flickor' gjorde succé när den sattes upp för första gången år 1974. Kanske en riktigt skräll också eftersom dåtidens kvinnor fortfarande var i underläge i den mansdominerande världen och kring jämställdhetsfrågor. Och nog tror jag att den får samma respons nu som då.
Lite kaxigt men med en humoristisk underton fylls scenen med sång, dans och en hel del under-byxorna-humor. Något som publiken faktiskt tänder till på. Till och med de 70- åriga tanterna framför mig tycks njuta av en 'på spåret' liknande resa. Ingen verkar riktigt rygga tillbaka av repliker som 'Jösses fittor' och 'knulla'. Och kanske är det just det som skådespelarna vill påvisa- att vi måste få bort den tabu- och äckelhetsstämpel som just dessa sexrelaterade skällsord fått.

Historien som börjar 1924 följer en rad olika kvinnor med totalt skilda bakgrunder men som tillsammans står upp för kvinnors rättigheter och går emot männens förtryck. Genom demonstrationer, tidningsartiklar och flygblad vill de sprida budskap som:

'Befrielsen är nära'
OCH
'Vi törs, vi vill, vi kan'

Vad som däremot drar ner ett slutgiltigt betyg för Jösses flickor- återkomsten, är den långdragna och nästan påtvingade andra akten. Slutet blir mest en enda stor röra och all utströdd rekvisita tar bort effekten av den helhet som ska finnas. Men till och från taggar även publiken till och då känns det som att även vi sitter med och uttrycker de känslor som väller över oss.
Kvinnor kan!




Jösses flickor- återkomsten visas på Hipp, Malmö

Fråga och svar!

Varför? Varför? Varför?

...finns det något med musikal som gör mitt hjärta ömt och kärleksfullt?

...blir min hjärna crazy av alla drömmar som trängs där inne och hotar mina hjärnahalvor att kollapsa, vilken sekund som helst?

...finns det ett ord som heter längtan, ett ord som inte är starkt nog att berätta om min framtid och definiera mitt liv?

...känner jag mig lika lycklig som när ett nyfött barn ser sin moder för första gången eller som när två förälskade möts?

...finns det en styrka inom mig som jag inte alltid kan förstå mig på?

...väntar jag på mitt öde?

Svar:

För att en dag väntar en gryning. Den får solen att glöda, den får fåglarna att sjunga högt och den får mig att stråla så att alla ser.

Den dagen heter MORGONDAGEN!



Once upon a time...

... ja, brukar inte en saga börja så? En saga med lycklig början, mörk mitten men med ett ljust slut. Alla människors favorithistoria ser ur som sådan. En saga som man kan leva sig in i, även om det är en tecknad sådan, och som alla känner en längtan till att uppleva- I alla fall en gång i sitt liv. Eller kanske bara under ett ögonblick eller en sekund. Det blir ett slags uppvaknande ur vardagen.
Till och med jag drömmer om ett sådant tillfälle. Det har jag alltid gjort och trots att jag många gånger också fått vara med om ett sådant gyllene tillfälle så suktar jag alltid efter mer när det är över.

En saga:


Once upon a time...
 
... there was a girl...

 
... who had a dream...


... and one day it became...


... a full and true STORY!





Vad hände med köksansvaret- unga vuxna?

När man flyttar hemifrån förväntas man veta mycket och allt om allting. Visst, inga problem, det kan jag ta. Jag kanske inte har de erfarenheterna i och av livet som många äldre har men nog vet jag i alla fall hur jag diskar, torkar spisen och lämnar köket lika snyggt som det var innan jag kom dit. Problemet med min nyfunna, nästan lite pedantiska städmani är att alla runt omkring mig inte tycks hålla med mig om hur saker och ting ska se ut. Frasen:
 - Jag har inte smutsat ner så här, så varför skulle jag ta undan efter någon annan?, är den vanligaste jag hör nuförtiden och den får mig att koka inombords.

Jag tycker det inte är trevligt med matrester i vasken, fastbränt matfett på spisen eller smulor på golvet. Det frestar mig inte heller att äta på ett nedkladdat matbord, jag vill inte ta mat från ett kylskåp full av Drosophila melanogaster (bananflugor) eller lägga en smörgås i den tomatsås-dränkta microvågsungnen. Kanske kan jag inte klandra de 16 åringar som ännu inte förstått innebörden av  och med "flytta-hemifrån-ansvaret" men när ålder stiger över tonårsgränsen börjar det röra sig om ren lathet.
Jag kan själv komma ihåg de gånger då jag som tonåring inte orkade böja mig ner och plocka upp en smörgåskant, enbart för att jag ansåg den lilla nigningen och handstäckningen mot golvet var jobbig. Jag lät helt enkelt den tappade brödbiten ätas av hundarna.
Det är synd att vi inte har några hundar till golvmoppar just vid detta tillfälle. Jag lovar- det skulle behövas. Som tur är sköter numera insekterna städjobbet och så småningom råttorna, när det blir tillräckligt kallt för de små djuren att stanna ute. Det finns måttligt med mat för dem under diskbänken där komposten har trillat omkull och rutten mat lagt sig i alla hörn. Ärligt talat ser det ibland ut som om Hiroshimabomben slagit ner igen, men den här gången i lilla Eslöv (utnämnd till Sveriges tråkigaste stad tre år i rad). Märkligt!

Nej, en drastisk förändring behövs. Och eftersom jag nu blivit utnämnd till Bovärd har "bördan" (eller snarare nöjet/ tillfredställelsen att sätta dit någon) lagts på mina axlar. Kanske inte städningen men spioneriet. Fint på morgonen, vidrigt på kvällen. Vem som blir utpekad som den misstänkte kan bara framtiden utvisa. Jakten är i full gång!

FÖRE kl 10.00




EFTER 22.00



Dagen- före- BB sms

Följande sms mottog jag igår kväll.

Från:
Mamma
Skickat:
15-okt-2008 22:33

Hej snart är det din och min dag. För 20 år sedan var jag
beredd att åka till bb. Väskan var packad.
Puss och kram!


Favoritmusikaler i min mening

Favoriter:


KRISTINA FRÅN DUVEMÅLA- kommer aldrig sluta älska Kristina! (från Duvemåla alltså).



CHESS- 2001 var första gången, aldrig ska jag överge chess. Stackars alla gamla grannar och mina föräldrar som fått stått ut med ett evigt dagslyssnande i sju års tid.



CHICAGO- 'All that jazz'


Legender:

  SOUND OF MUSIC-                                                              
     
HAIR-



  GREASE-      

                           
THE WIZARD OF OZ-




  FAME-          
                            
EVITA-





   WEST SIDE STORY-               
   
CATS-


Nytillkomna i samlingen:

 
RENT
- en musikal  som visar vad en riktig musikal ska innehålla; sång, musik , dans, dramatik, humörssvängningar, hat och kärlek. Men framför allt läran om livet.



ACROSS THE UNIVERSE- säger inte en engelsmans dialekt och klockrena stämma allt om allt?


   DREAMGIRLS-           
                     
HAIRSPRAY-




    HIGH SCHOOL MUSICAL-     
    
SWEENEY TODD-



   A CHORUS LINE-



Älskvärda och aldrig glömda:

    MOULIN ROUGE-



    ANNIE-



Jag väntar på:

    MY FAIR LADY-      
MISS SAIGON-
             
   MAMMA MIA-               

THE KING AND I
-







  LITTLE SHOP OF HORRORS-             
MONTY PYTHON'S SPAMALOT-        

 

    SINGIN IN THE RAIN-         

          WICKED-              




  WE WILL ROCK YOU-    
      
        
AVENUE Q-



  SATURDAY NIGHT FEVER-     

                                 
           
    FLASHDANCE-




 FOOTLOSE-    


   
           
THE PHANTOM OF THE OPERA-



   CABARET-       
                
LES MISERABLES-




         
BILLY ELLIOT-                              
ASPECTS OF LOVE-






PÅ RIKTIGT!

- När ska du börja plugga på riktigt då, Lovisa?
- Vaddå, på riktigt?
- Ja, typ ingenjör på universitetet eller liknande, du vet!


Det var denna konversation, med en nära vän, som fick min inre politiker att sätta igång världens diskussion mellan min högra och vänstra hjärnhalva häromdagen. Jag började fundera på vad som egentligen anses som 'riktigt' eller 'oriktigt/icke-riktigt'. Ska en läkar-, lärar- eller samhällsvetarutbildning klassas som mer riktigt än en musikal- eller skådespelarutbildning? Alla tankar och funderingar fick min hjärna att krångla in sig i en labyrint utan slut och jag insåg att alla i min närhet innerst inne kanske säger:
'Lovisa sysslar inte med något vettigt? När ska hon börja utbilda sig till nåt riktigt?'


Tyvärr måste jag nog alltid fightas mot samhällets ideal om den exemplariska utbildningen. Musik-, sång-, dans- och skådespelarbranschen går mot en osäker framtid med allt mer hårdnande konkurrens och högre arbetsbrist. De flesta anser att alltsammans är en hobby, ett intresse men inget mer än så.
Fast om man ser det på det yrkesmässiga stadiet kan man ju lika gärna ta en titt på övriga arbetsmarknaden. Det är bara ett fåtal yrken som kommer ha ett underskott och därmed brist på personal om några år. Så varför ska man då ge upp en dröm bara för att man går mot osäkra framtidsutsikter?
Istället för att dra ner mig under vattenytan får det mig att tagga till. En ny utmaning kanske? Härligt!

Rätt inställning, rätta utmaningar, rätt konkurrens och helt rätt utbildning tar mig alltid långt.

Helt på riktigt, alltså!

Religionens grupperingar

Min krönika må vara lång, men jag lovar att det, i min mening, är den bäst skrivna hittills och därför bör läsas med både ett öppet sinne och engagemang.



"Religion har förorsakat stor smärta men också givit miljoner människor något att tro på; ett hopp, ett kall och ett liv.

Religion har fört samman och burit människor över stormande hav och

heta öknar men även förhindrat sammanföring och slitit isär individer från varandra.

Religion har skapat förståelse, kärlek och bevarat fred men samtidigt

varit anledning till hat, ondska och krig.

Religion har varit orsaken till maktkontroll i världen men har också gett mänskligheten en möjlighet till förändring."


För många århundraden sedan hade präster, profeter och heliga män makten över de obetydliga människor som levde i samhället, de kristnas korståg skapade förödelse i och med dess uppdrag- att erövra Jerusalem och det heliga landet, kvinnor brändes på bål och alla fruktade de så kallade helvetet och infernots eldar.

För inte så länge sedan avrättades miljontals människor i olika folkmord runt om i världen.

I dag är kvinnorna fortfarande kuvade, männen har fler fruar än tänder, folkmassor lever kvar i det förgångna och flygplan kapas i Guds namn.


Jag kan se att den värld där vi i dag lever liknar ett scenario från förr, men med en annan utgång den här gången. Vi är på väg att delas upp i grupper, ateister VS extremister.

Industrialismens genombrott har utvecklat nya sammansättningar i samhället. I och med den hysteri som i dag finns kring jordens ekonomi, affärsuppgörelser och utveckling kommer verkligheten ikapp oss. Det finns inte längre någon tid att ägna åt drömmar och hallucinationer. Makthavarna refererar numera till religionen som ett verktyg. Den nya världen skapar ateister.


Vid sidan av den vetenskapsbaserade verklighetstron växer sig rädslan om jordens undergång sig allt starkare. Människor samlas, genomgår ritualer, förstärker sin tro. De kloster som tidigare var på väg att försvinna kommer blomma upp igen. Allt fler unga anhängare följer ett budskap som församlingar och grupper lockar med. Tonåringar tror sig göra revolt genom att bli mer extrema i sin tro. De kämpar och strider mot omvärlden, mot de otrogna och går in i ett tillstånd som snart övergår till ett spel mot verkligheten. Den nya världen skapar extremister.


Kanske kommer det utlösas ett krig mellan de icke- troende och troende. Jag vet inte säkert, det går bara att spekulera. Det har skett tidigare och det kan ske igen. Just nu vet jag bara att det pågår ett inre krig i människans kropp och själ.


I denna omtumlande värld har jag dock glömt en mycket viktig grupp som, enligt min personliga åsikt inte kan klassificeras in i någon av de ovannämnda kategorierna. Den nya världen skapar kanske ateister och extremister, men den skapar också oss- vi andra som tror på MODER JORD; de fyra elementen, själen, samspelet mellan guden, gudinnan och naturen.

Vi som tror på hela mänskligheten!

 ________________________________________________________________

SLUT


500 med HippHipp gänget


 500 med Anders Jansson och Johan Wester


Kanske är det vetskapen om att dessa två snubbar framför mig genomfört stordåd som Tiffany och Kajan i HippHipp som får mig att skratta tills magen krampar eller får tårkanalerna att svämma över i ögonen. Eller kanske är det bara det att jag och övriga publiken har extremt dålig humor. Men det Anders Jansson och Johan Wester lyckas genomföra under den en timmes långa test- föreställnigen kan sammanfattas som:

Professionellt, lättsinnigt och extremt underhållande.

Även om allt inte är spikat och klart inför premiären den trettionde oktober köper vi skämten och varje liten vink eller ljud skapar en våg av skrattsalvor. Att jag dessutom sitter på längst fram på första parkett är pricken över i:et och jag får både en chans till att studera dem noga och fixa lite extrasnack mellan sketcherna.
När jag kliver ut från Lunds stadsteater känns det som om jag skrattat mig igenom hela livet. 



Tips: 

 Gå, njut, delta och skratta dig åtminstone tio år yngre!



Från hemsidan
(...500 är en historisk humorshow för hela familjen med femhundra historiska kändisar - en kväll med presidenter, Hollywood-stjärnor, feminister och fascister i en strid ström av häpnadsväckande samband, galen fakta och fantastisk kuriosa...)

Börja leva!

Jag är inte rädd för döden. Jag är bara orolig att jag inte hinner med allt jag vill göra här i livet. Det är kanske sant det som vissa påstår- att livet är alldeles för kort för att slängas bort. Det kan låta konstigt när jag har hela livet framför mig men tanken på att jag redan förbrukat 20 år och egentligen inte hunnit med särskilt mycket på den tiden är skrämmande. Å ena sidan har jag ju levat och det är väl det som livet går ut på- att just leva! 
Å andra sidan har jag säkerligen lyckats genomföra otroligt mycket mer än många andra här i världen. Visst har jag bockat av punkt efter punkt i min "allra-högsta-drömmar" lista men trots det har den blivit dubbelt eller till och med trippelt så lång som innan.

Människor i min omgivning brukar säga:
- Nu har jag äntligen börjat leva.
Vad har de då gjort innan, brukar jag undra?
Att börja leva är inte så svårt, det svåra är bara att hitta rätt tillfälle. Jag vet att jag började leva direkt när jag föddes. Jag har aldrig haft problem med att fortsätta efter en personlig tragedi. Jag tror inte ens att jag haft speciellt många. Javisst, jag föddes till den solstråle som jag är, en gåva som jag är mycket glad över- Att hela tiden se ett ljus inom mig. Jag menar, vem är inte lycklig över det?

Den här krönikan var från början menad att vara mörk, dyster, kanske handla om döden och peka på allt ogjort i livet. På något sätt misslyckades jag med det. Kanske just på grund av den solståle som lyser i mig. Jag antar att jag måste anstränga mig mer nästa gång.



My new dancing shoes

Mina nya dansskor kommer ta mig hela vägen till himmelen. Eller det räcker förresten med en skjuts mot mina kommande år som musikalstjärna. Många härliga danstimmar med mig väntar dessa underbara Ghillies skor (330 SEK).





Underverket kommer från dansskor.se

Vilken larvig personlig integritet!

 
Bilden är hämtad från Sydsvenskan.se (Läs hela artikeln här)

Jag har egentligen ganska svårt att förstå hela grejen med den personliga integriteten. Jag vet vilken innebörd begreppet har, hur man definierar och beskriver den. Det jag däremot inte fått klarlagt för mig är själva meningen med en personlig integritet i offentliga sammanhang. Vi är människor, privata inom hemmets väggar och offentliga i vår övriga vardag. Vi har en integritet, en personlig sfär och ett privat område som vi gärna vill ha för oss själva, kanske mestadels psykiskt. Men som offentliga varelser vid alla offentliga händelser har vi en roll, vare sig vi vill det eller inte, och den kan vi inte komma undan. Då har den personliga integriteten ingen betydelse längre. Vi blir till myror i en myrstack, träd i skogen eller droppar i havet. Vår närvaro spelar med andra ord ingen större roll för världen och vad behöver vi då vår integritet till?
Jag kanske låter hård men jag vill bara påpeka skillnaden mellan att vara hemma och borta.

Jag kan känna mig mer kränkt av att min soptunna blåst omkull
, och alla mina slängda med dock hemliga tillhörigheter ligger utspridda på gatan, än att bli filmad på stan eller i skolan av en övervakningskamera.
Storebror ser dig, heter det. Men känner vi oss inte tryggare av att någon bevakar oss än om vi skulle gå helt ensamma och känna oss under ständiga hot och förföljelse? Jag kan bara spekulera i att saker och ting till och med skulle bli värre utan övervakning. Vad gör det för skada att bli övervakad av en maskin, en robot som bara spelar in frekvenser av en vardaglig scen. Människor som korsar gatan, kliver på bussen eller elever som hämtar böcker från sitt skåp i skolkorridoren. Vart är vår personliga integritet då? Bortglömd, skulle jag vilja säga!

Det är stor skillnad mellan att offentligt hjälpa människor, säkerställa platser eller förhindra kriminalitet och att vilja kränka människors personliga integritet. Det låter som om själva förslaget om borttagning av kameror kommer från dem som vill stöka till och skapa ett kaos i vårt samhälle.

Det kanske vore enklare om alla kunde vara linslöss istället. Då skulle vi kanske slippa alla onödigt larviga diskussioner och kunna ägna oss åt viktigare saker istället!




Roberto Zucco

Roberto Zucco (spelad av Henrik Svalander) är en mörk och dyster föreställning fylld av mord, prostituerade och slagsmål. Byggd på en sann händelse, om Roberto som mördar sina föräldrar och skördar sina offer, får vi följa hans sista dagar i livet; Förvirrad, vildsint och fullständigt galen. Historien är en verklighet som vi kan vara tacksamma för att bara få uppleva som publik. Skönt(!), och jag hoppas innerligt att det fortsätter vara så.

Trots denna skrämmande historia tror jag att mina förväntningar är alldeles för höga för att jag ska kunna svepas med av det dramatiska och spännande skådespel som utspelas framför mig. Jag har fortfarande ganska svårt att riktigt komma ihåg vad Roberto Zucco egentligen handlar om. Vilken som är den röda tråden eller hur hela historien är uppbyggd. Tragiskt men sant!

Vad jag däremot minns är mina tankar om hur fantastiskt det måste vara att få stå på den underbara scen som ligger framför mig. Jag riktigt ser min entré- hur jag skulle röra mig och se ut.
Självklart finns det även bra och tänkvärda scener. Som när Roberto Zucco till exempel byter kläder mitt på scenen eller balanserar på fängelsetaket i bar överkropp. Ja, ni ser ju!

Men skämt å sido- Väl värd att se!
Speciellt scenen.


Plus i kanten till alla otroligt professionella skådespelare. Härliga rollgestaltningar, mimik och känslouttryck.
Minus i botten för alla otroligt långa monologer. Å andra sidan ger de mig tid åt egna tankar och ideér.

Bäst i kväll:

Fredrik Gunnarsson (känd från 'Beck'- filmerna)
Susanna Karlsson




Roberto Zucco
spelas på Intiman- Malmö Stadsteater

Mitt i (p)lytet

"Bra, klatschigt och en underhållande revy som rekommenderas att se."

Jag måste erkänna att mina känslor kring den 2,5 timmes långa pjäsen Mitt i (p)lytet är en aning splittrade. De fyra huvudpersonerna, Pierre Björkman, Gunilla Ericsson, Niclas Lendemar och Klas Malmbergs, medverkan gör att stämningen pendlar mellan glädje, medkänslan och förundran. Att de också är födda med olika slags handikapp och utvecklingsstörningar gör att jag häpnas av alla inlärda repliker, sånger och skickliga rollgestaltningar.

Det sker några avbrott, replikerna är lite sluddriga och hackiga under vissa stunder och det hörs lite falska toner då och då men är det ett genrep så är det. Med lite hjälp från backstage personal skapar de ändå ett roligt och lättsamt amatörskådespel/ revy som lockar fram många skratt. När de gång på gång skapar klockrena skämt om människors fördomar får de publiken att tänka till lite extra.

Vad som däremot drar ner min uppmärksamhet och min nästan lite barnsliga nostalgi är den inbjudna gästen Harald Leander (här kallad 'kändisen'). Totalt främmande för mig och de allra flesta försöker han tafatt att underhålla publiken- något som faller som en sten mot en havsbotten. Att dra ett skämt om hur man möblerar ett rum, sjunga en dyster sång, som i värsta fall lockar fram ett löjligväckande skratt ur åskådarna, och att försöka imponera genom att ta av sig kläderna och lägga sig på en spikmatta är motbjudande och jag känner ett starkt obehag sprida sig i kroppen.  Jag vill, under dessa scener, helst av allt lämna salen. Att inte heller kunna texten på slutsången och sina egna repliker (utan istället stå med ett papper framför näsan) får mig att må ännu sämre än innan. Oproffsigt!
Som tur är räddar de fyra 'hjältarna' mig från att drunkna och drar igång publiken till allsång och annan medverkan.



En stor eloge till:

* Jan- Erik Sääf: Enmansband som förutom att spela trummor, piano och munspel, joddlar och skapar ljuvlig musik med munnen. Extremt musikaliskt! Plus är också hans trevliga utseende (kan ha att göra med en kvinnas 'äldre-män-beundran').

* Ulrika 'Ulle* Bååth: Förutom med sitt arbete bakom scenen med de medverkande agerar hon stand-up komiker och klarar jobbet galant med välgodkänt i betyg.

Bäst ikväll:

* Bandet 'Desinformation': Helt och hållet överväldigande. Jag köper skivan - GE MIG!




Mitt i (p)lytet spelas på Moomsteatern i Malmö, Nobeltorget

RSS 2.0